Energibesiktningar

Det främsta målet för att nå klimatmålen är att konstruera så energieffektivainneklimat – el och automationssystem som möjligt.

 

Konsultera våra energiexperter hur du kan optimera ditt system. Är det ett befintligt system som ska byggas om börjar vi med att kartlägga förbrukningen idag. Därefter gör vi en åtgärdsplan med förslag till förbättringsåtgärder. Gäller det en nybyggnation finns det obegränsat med möjligheter vilket gör valet svårare.

 

Vi tar fram och jämför förslag utifrån krav, önskemål, lämplighet och budget.

Energibesiktningar

OVK - Obligatorisk Ventialtionskontroll

Regelbunden OVK är en kvalitetssäkring för friskt och hälsosamt inneklimat. OVK ska göras regelbundet i de flesta byggnader. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar.

 

Våra bolag inom Vesam Group är en kontrollanter, certifierade av Kiwa. Endast certifierade kontrollanter har behörighet att utföra OVK.

 

OVK ska göras innan ett ventilationssystem tas i bruk för första gången För de flesta byggnader ska OVK sedan göras regelbundet, var 3 eller 6 år.

Tabell med intervaller för olika kategorier av byggnader.
Vid varje OVK ska det kontrolleras att ventilationen inte innehåller föroreningar som kan spridas i byggnaden, samt att funktionerna hos ventilationssystemet stämmer med gällande föreskrifter.Instruktioner och skötselanvisningar ska finnas tillgängliga och funktionerna bör stämma överens med dessa.Som fastighetsägare får ni förslag till hur energiåtgången kan minskas för ventilationen, utan att det ger en sämre inomhusmiljö.

Kylkontroll och periodisk läckagekontroll

För att förhindra, snabbt upptäcka och åtgärda läckage av köldmedia, kräver lagstiftningen att köldmedieaggregat kontrolleras för läckage med jämna intervall.

 

Även vid installation eller ingrepp i köldmediautrustning ska läckagekontroll utföras i samband med arbetet.

Kontrollerna ska alltid utföras av ett INCERT certifierat kylföretag.
Hur ofta läckagekontroll ska ske, beror på mängden köldmedia och vilken koldioxidekvivalent köldmediet har.

 

Vid läckage ska utrustning (aggregat) kontrolleras inom en månad efter det att ett läckage har åtgärdats, för att bekräfta att reparationen fungerat.

Kyl- och läckagekontroll

Intervaller läckagekontroll

CO2-EKVIVALENT
5-50 TON

50-500 TON

Över 500 TON

PERIODICITET
12 månader

6 månader

3 månader

MED INSTALLERAT LARM
24 månader

12 månader

6 månader

Beräkning av koldioxidekvivalent

Ta aggregatets mängd köldmedia i ton och multiplicera med dess GWP (global uppvärmningsfaktor), så får du köldmediets koldioxidekvivalent. GWP-värdet för olika typer av köldmedium, hittar du i den europeiska f-gasförordningen (EU 517/2014). På sidan www.alltomfgas.se kan du få hjälp att beräkna kontrollintervallet för din anläggning, alltomfgas.se/anlaggningskollen

Elkontroll

Inte minst när man övertar ett äldre hus finns det anledning att fackmannamässigt låta göra en översynav byggnadens elektriska system, en så kallad elkontroll. Eltestet måste förstås göras av en kvalificerad elektriker. Det går ut på att kartlägga fel och brister ochge en klar bild av installationsstandarden.

 

Kontrollen kan göras ockulärt eller via mätningar. Förutom gruppledningar, uttag, strömställare, armaturer, spis, kyl och frys kontrolleras bland annat servisledning, gruppcentral, huvudbrytare och isolering. Du får alltså besked om eventuella fel och brister. Att sedan göra något åt dem är ett efterföljande steg.

ELservice, kompletta system för el och automation

Termografering

Termografering med värmekamera förebygger oplanerade driftstopp. Infraröd strålning (IR-strålning) är elektromagnetisk strålning, med våglängder strax över synligt ljus. Värmekameran registrerar IR-strålning och omvandlar informationen till en elektrisk signal som processas till en värmebild med temperaturuppgifter.

 

Värme som registreras av värmekameran kan bli noggrant kvantifierad vilket gör det möjligt att att övervaka termisk prestanda och också identifiera och utvärdera graden av värmerelaterade problem.

Inom industrin mäts bl.a. motorer, motorskydd, kontaktorer, kablar, remdrift, lager och inom hemmet mäts centraler, kalldrag, värmeförluster, golvvärmeslingor, fönsterislering, dörrar och lister etc. Bilder analyseras och en utförlig rapport ges med förslag till åtgärder.

termografering-stretched